Napi Iszlám

DIVAT - Fenntartható Divathét és az Anwaryan

2016. április 22. - Napi Iszlám

DIVAT - Fenntartható Divathét és az Anwaryan

Az Anwaryan Dr. Anwar Suzy és Taryan Julia muszlim tervezőpáros közös munkája. A márka célja, hogy fenntartható módon, anyagokat újrahasznosítva egyedi darabokat alkosson, amelyek ugyanakkor megfelelnek az iszlám öltözködési előírásainak. A „Jeans-istan” a negyedik közös kollekciója a fiatal tervezőpárosnak. Új kollekciójuk egy különleges öko-tudatos technológiával készült, amelynek ötletgazdája a Réthy-Fashion. Ők is részt vettek a Sustainable Fashion Week idei kiadásán, amelynek a célja újrafelhasznált anyagokból egyedi darabokat alkotni.

Muszlimként vallási kötelességüknek tartják a környezet védelmét, mivel az ember az iszlám szerint a Föld helytartója, és az újrahasznosítás teljesen összeegyeztethető ezzel a gondolattal. Bár a farmernek és a műszálas anyagoknak az előállítása önmagában nem kimondottan környezetbarát, ha ezeket, mint hulladékokat vissza lehet forgatni és magasabb értéket adni nekik, az mindenképpen pozitív hatással van mind a környezetre, mind az emberek gondolkodásmódjára.

A divatiparban a tömeggyártás az utóbbi években olyan méreteket öltött, hogy szinte kéthetente kellene az embernek lecserélnie a ruhatárát, hogy „lépést tarthasson a divattal”, mert sok divatcég ilyen gyakran cseréli a kollekcióját. Ez természetesen hatalmas mennyiségű szemetet termel, és az embereket anyagiassá és felszínessé teszi. Az Anwaryan ez ellen lép fel, amikor az úgynevezett „upcycling” eljárás segítségével újrahasznosított, magasabb művészi értéket képviselő, időtálló design ruhadarabokat hoz létre. Aki az ő ruháikat választja, biztos lehet benne, hogy egyrészt teljesen egyedi, megismételhetetlen darabot vesz, másrészt pedig, hogy ő is tett valamit a környezeten lévő teher csökkentéséért. Mert az Anwaryan nő környezettudatos vásárló.

Munkájuk másik fontos eleme, hogy a tervezéstől az értékesítésig az egész munkafolyamatot az etikus magatartás jellemzi. Ez szintén a vallás egyik fontos eleme, ahol az alkalmazottakat tisztességes bánásmód illeti meg, és erőfeszítésüknek megfelelő bért kell, hogy kapjanak, amit a prófétai hagyomány szerint azonnal, „mielőtt a verejtékük megszáradna”, ki kell fizetni. Így az Anwaryan kiáll a dolgozók világméretű kizsákmányolása ellen.

“Az Anwaryan tervezési folyamatában mindig nagy szerepet kapnak a különböző új inspirációk. A modest fashion képviselőiként a természetesség nagyon fontos a számunkra. A nő szépségének természetessége még kifinomultabb összhangot nyújt öko-tudatos ruhákban, mi mindezt a modest fashion elveivel összhangban valósítjuk meg.”
Eredeti cikk és képek:
Fotók: Békési István, Vass Richárd, Hegedüs Adél, Hovári Nikolett, Rigó Judit, modellek: Shokoya Mimi, Szaniszló Adri, Sándor Barbara, Bakos Szintia, Bakos Patricia
MUA: Farkas Anita, Sefta Fatima, Tóth Mária, Fülöp Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr88654378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása