Napi Iszlám

Még több muszlim az Európa Bajnokságon

2016. június 22. - Napi Iszlám

Az Európa Bajnokság első napján a német és francia válogatottak muszlim játékosairól írtunk. Folytatásként most itt vannak a svájci és a belga csapat futballsztárjai.
SVÁJC
Xherdan Shaqiri
A 24 éves, koszovói származású középpályás pályafutását az FC Baselnél kezdte, majd a Bayern München tagjaként játszott három évig. Több neves klub is érdeklődött iránta, mielőtt az Internazionale-hoz került. 2015-től a Stroke City leigazolt játékosa, és 2010 óta tagja a svájci válogatottnak. A 2014-es világbajnokságon is rész vett, ahol a Honduras elleni mérkőzés mindhárom gólját ő rúgta. A 2016-os Európa-bajnokság selejtezőin a svájci válogatott házi gólkirálya lett. Többszörös német és svájci bajnok, illetve kupagyőztes.
Admir Mehmedi
A német Bayern Leverkusen támadója és a svájci válogatott oszlopos tagja; több korosztályos válogatottban is szerepelt. A 25 éves albán származású Admir a 2012-es UEFA labdarúgó Európa Bajnokság selejtezőjén debütált, ahol első gólját a Németország elleni mérkőzésen rúgta, mely azért is volt jelentős, mivel 1956 óta először nyert a svájci válogatott Németország ellen. A 2016-os EB selejtezőn San Marinónak rúgott 3 góljával jutottak tovább.
Haris Seferovic
Haris családja a 80-as években emigrált a mai Bosznia Hercegovinából Svájcba. 2009-ben a FIFA U-17 Világkupán 5 gólt rúgott, köztük a házigazda Nigériával játszott döntő gólját is, amivel a világkupa bajnoka és egyben gólkirálya lett. Gólt rúgott a 2014-es FIFA Világkupán az Equador elleni meccsen, illetve az idei EB selejtezőn az Észtország elleni mérkőzésen is nagy szerepe volt abban, hogy a csapat továbbjutott. 2014 óta az Eintracht Frankfurt játékosa.
Valon Behrami
A ma 31 éves futballista öt éves volt, mikor szülei Koszovóból Svájc olasz tartományának egyik kis falujába költöztek. A 2006-os VB első két csoportmeccsét ágyéksérülés miatt kénytelen volt kihagyni, de a 2008-as EB-n már játszhatott. Az angol Watford FC középpályása és 2005 óta tagja a svájci válogatottnak.
Blerim Dzemaili
Albán származású futballista, aki az FC Zürichben kezdett focizni, olasz kluboknál folytatta, a török Galatasaray-t is megjárta. Végül visszakerült az olaszokhoz és jelenleg a Geona CFC középpályásaként játszik. 2006-ban debütált a svájci válogatott tagjaként. A 2013-as Világkupa selejtezőjén gólja kiejtette az izlandi csapatot. Többszörös kupagyőztes.
Granit Xhaka
A szintén albán származású középpályás karrierje az FC Baselben indult bátyjával, Taulant Xhakával, aki egyébként az albán válogatott tagja, és így az idei Európa Bajnokság második meccsén öccse ellen játszott. Az ifjabb Xhaka nagy dilemmában volt felnőtt válogatottságát illetően, ugyanis nem tudta eldönteni, az albán vagy a svájci csapathoz csatlakozzon. Végül Svájc érdeklődött iránta jobban. A 23 éves Granit csupán néhány hete igazoltatta le az Arsenal.
BELGIUM
Marouane Fellaini-Bakkioui
A Manchester United középpályása marokkói édesapjától tanult futballozni, aki a Raja Casablanca és a Hassania Agadir klubokban játszott. Fellaini Brüsszelben nőtt fel, van egy ikertestvére, és a belga első osztály egyik legjobb box to box középpályásának tartják, aki 2008-ban elnyerte a legjobb afrikai származású belga futballisták díját, az Ebony Cipő Díjat. 2014-ben pedig a Bajnokok Nemzetközi Kupáját kapta meg. Futballtudása mellett nagy afro hajáról vált ismertté még az Everton klub tagjaként. 2007 óta tagja a belga felnőtt válogatottnak, akiknek eddig 15 gólt lőtt. Hét évvel ezelőtt a Magyarország elleni barátságos mérkőzésen mi is kaptunk tőle egy gólt.
Moussa Dembélé
Moussa Sidi Yaya Dembélé belga futballista, 2012 óta a Tottenham Hotspur támadó középpályása. Félig Mali, félig belga flamand származású. Első nemzetközi gólját Azerbajdzsán ellen rúgta válogatottsága első évében még 2006-ban, a 2008-as nyári Olimpia középdöntőjében pedig két góljával sikerült a belga válogatottnak megverni az olaszokat.
Csányi Tímea

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr138833518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása