Napi Iszlám

KULTÚRA/ EGYIPTOM- Művészet a szegénynegyedben

2016. március 16. - Napi Iszlám

KULTÚRA/ EGYIPTOM- Művészet a szegénynegyedben

Példátlan kortárs remekmű született Kairó egyik szegénynegyedében, a Nasr City határán, a Mokattám hegy lábánál elterülő Mansiyat Naser nevű városrészben. Az eL Seed néven ismertté vált tunéziai származású graffiti művész így nyilatkozott legújabb projektjéről:

„Percipció című művem célja, hogy megkérdőjelezze azokat az előítéleteket és tévhiteket, melyeket a többségi társadalom táplál egy közösség ellen, pusztán azok különbözősége miatt.

A kopt Zaraíb közösség a Kairóban termelt szemetet gyűjti össze a kairói Mansiyat Nasr városrészben, ahol évtizedek munkája alatt a világ legjövedelmezőbb újrahasznosítási rendszerét dolgozták ki. Érdemeik ellenére a negyed a piszok, a szegregáció és a marginalozáció jelképe a többség szemében.

Hogy fényt hozzunk ennek a közösségnek, a csapatom és a helyiek segítségével egy 50 épületen végigfutó amorf darabot alkottam, mely csak a Mokattám hegy egy bizonyos pontjáról nézve áll össze egésszé. A falfestményen Alexandriai Szent Atanáz kopt érsek egyik idézete olvasható: „Aki látni akarja a napfényt, az előbb törölje ki a szemét.”

A Zaraíbok családtagként fogadtak engem és a csapatom. Életem egyik legelsöprőbb emberi élménye volt. Bőkezű, őszinte és erős emberek. A köztudatban Zabalín (a szemetesek) néven élnek, de ők nem így nevezik magukat. Ők nem a szeméten élnek, hanem a szemétből, és nem a saját szemétjükből, hanem az egész városéból. Ők tartják tisztán Kairót.”

eL Seed 1981-ben Franciaországban született tunéziai szülők gyermekeként, akiktől a tunéziai arab dialektust tanulta, ám a modern sztenderd arabot nem ismerte, és sem írni, sem olvasni nem tudott rajta egészen tinédzserkoráig, amikor önszorgalomból kezdett ismerkedni tunéziai gyökereivel. Művészete Párizs utcáin bontakozott ki, és mára bejárta az egész világot. Calligraffiti (kalligraffiti) nevű egyedi stílusa a hagyományos arab kalligráfiát ötvözi a kortárs graffitivel.

Első nagyobb munkája a tunéziai forradalom után egy évvel készült, melyet egy hét tagú művécsoport tagjaként alkotott a tunéziai költő, Abu al-Qasim al-Husayfi versének felhasználásával.

Legvitatottabb műve a a tunéziai Gabes egyik minaretjének Korán-idézettel való díszítése, melyhez megszerezte mind a hatóságok, mind pedig a mecset vezetőjének beleegyezését.

Eddigi pályája során több városban kapott megbízást falfestmények készítéséhez; Katarban például egy 52 képből álló projektre kérte fel a múzeumokért felelős állami hatóság.

Sabiq Eszter Fatima

Képgaléria: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.211822199173649.1073741835.188300301525839&type=3

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr668487880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása