Napi Iszlám

A férfiak és az ő szakálluk

2016. február 05. - Napi Iszlám

CSAJOK ÉS PASIK - A férfiak és az ő szakálluk

Amanullah de Sondy 1999-ben Szíriában tanult arabul. Ugyanabban az intézményben akkoriban többen is voltak európai muszlimok, akik úgy akarták imitálni a Prófétát, hogy hosszú, bokros szakállt hagytak maguknak, míg Amanullah szakálla inkább valami dizájner-borostára hasonlított.

Ám nem csupán az akkoriban Szíriában tanuló muszlim betértek tekintenek vallási jelképként a szakállra. 2015-ben Tádzsikisztánban csaknem 13.000 férfit kényszerborotváltak, így küzdve a "radikalizálódás" ellen, továbbá a "külföldi befolyás elleni küzdelem jegyében" 160 olyan ruhaüzletet zártak be, ahol hagyományos iszlám ruházatot árultak. Gondolhatunk ugyanakkor "Áron szakállára" is, mint vallásos jelképre.

Az iszlám női öltözet, amit összefoglaló néven hidzsábnak neveznek (kezet és arcot szabadon hagyó, a test vonalát nem követő öltözet kendővel), régóta terítéken van: a Közel-Keleten azért, mert az európanizálódás jegyében először megpróbálták elhagyni, majd a következő nemzedék csalódottsága és iszlámhoz fordulása során, aminek eredményeképp újra elkezdték viselni, ezért a nők vallási identitása markánsabban kezdett látszani a közterületeken. Ugyanakkor több ország is kötelezőként írta elő, ahol sokan érzik ezt olyan vallási kényszernek, amit senkinek nem lenne szabad kikényszerítenie. 

Másrészt Európában több helyen is betiltották az arcot elfedő változatát, mint nem-európait vagy mint vallásos jelképet, ezzel próbálva előmozdítani a "nők felszabadulását az iszlám, mint patriarchális vallás" alól. A tiltás azonban nem terjed ki más vallási jelképekre, így a szakállra, az ankh-jelre, az olvasóra (hasonló a keresztény rózsafüzérhez) sem, sőt, az európai újhipszterek elkezdtek divatot csinálni a szakállból, és volt olyan karácsonyi készülődés, amelyben a szakállat égőkkel és díszekkel lehetett díszíteni.

Ha csak a gender-sztereotípiákat nézzük, már ami a muszlimokat illeti, össze is zavarodhatunk egy kicsit: nem minden muszlim férfi szakállas, és nem minden muszlim nő hord niqábot. Hát hova jut így ez a világ, ha már a sztereotípiák sem alkalmazhatók?

http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/jan/28/muslim-men-beards-facial-hair-islam

Gyöngyösi Csilla, iszlámkutató

#szakáll #iszlám #divat

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr88362278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása