Napi Iszlám

Cseh szépségkirálynő: "A muszlim nők magas státusza miatt tértem át az iszlámra.”

2016. március 10. - Napi Iszlám

Gender - Cseh szépségkirálynő: A muszlim nők magas státusza miatt tértem át az iszlámra.”

 

Három évvel ezelőtt Marketa Korinkova még Prágában tanult, dolgozott, és felfelé ívelő modellkarrierjét építgette. 2012-ben az olaszországi Miss Motors nemzetközi szépségversenyt is megnyerte, amely a reklám-és média világában nemzetközi hírnévhez juttatta. Ma Abu Dabiban dolgozik, felvette a Maryam nevet, és szingli nőként az iszlám vallás tanításai szerint éli mindennapjait.
Marketa a prágai Károly Egyetemen végzett marketingkommunikáció és PR szakon mikor cseh barátai néhány hónapra meghívták magukhoz Dubaiba. Elmondása szerint mindig is elvágyott a Cseh Köztársaságból, ahol szerinte nyomott a közhangulat és az emberek túlzottan irigyek mások sikereire. Számos országban megfordult már, köztük Indiában és Tajvanon is, de az Emirátusokban tapasztaltak különösen megfogták. „Tetszett, hogy az emberek itt a világ minden tájáról érkeztek, mégis békében tudnak élni egymás mellett. Nem törődnek azzal, milyen a bőrszíned, milyen vallást követsz vagy hogy mit viselsz.”- nyilatkozta az expres.cz oldalnak*. Jelenleg értékesítési menedzserként dolgozik a luxus termékeiről híres Amwaj Ékszer kft.-nél, de a modellkeféssel sem hagyott fel teljesen: tradicionális arab ruhákat tervező divatcégek rendszeresen hívják fotómodellnek. 
A volt szépségkirálynő saját elhatározásból, három év után döntött úgy Dubaiban, hogy felveszi az iszlámvallást. „A nőknek az iszlámvallás magas rangot ad. Ez volt, ami igazán megfogott az iszlámban.” – írta egy riportjában az Al Quds Al-Arabi londoni napilap. „Nehéz ezt szavakba foglalni pontosan, de az ateista közegben, ami Csehországban körülvett elkezdtem Isten létét érezni. A keresztények és muszlimok mindig értik, miről beszélek.” – mondta az expres.cz oldalnak. 
Családja és barátai vegyes érzelmekkel fogadták áttérését, Marketa szerint ennek oka a média által közvetített negatív kép az iszlámról és a muszlimokról, illetve az általa kiragadott és felnagyított extrém példák, amik félelmet keltenek az emberekben. Pedig, mint mondja, a hétköznapi muszlim emberek békés és teljesen átlagos életet élnek. „Több embert is elvesztettem a környezetemben azért, mert muszlim lettem, de úgy gondolom ők nem is voltak a barátaim, mert egy igaz barát mindig kitart a másik mellett. A családommal leültünk és megbeszéltük a dolgokat, és miután látták, hogy ugyanaz a lány vagyok belül, aki voltam, minden rendben volt. Több barátom még azt is mondta, hogy jobb ember lettem mióta muszlim vagyok; nyugodtabb, kedvesebb és barátságosabb.” 
Sokan féltették Marketát nőként egyedül egy arab országban, de Marketa teljes biztonságban érzi magát, és köszöni szépen, elnyomástól mentes életet él. Szerinte a legfőbb probléma az, hogy sokan összekeverik az iszlám tanításait a helyi kultúrával és hagyományokkal. Szaúd-Arábiában például nem élne, mert ott számos szokás van, amelynek semmi köze az iszlámhoz és negatívan hat az ottani nők jogaira. Az Emirátusok viszont úgy érzi teljesen más. 
Ugyan Abu Dabiban sok nő jár niqabban, vagyis az egész testet és arcot eltakaró ruházatban, de, mint mondja, ez nem egy kötelező viselet se itt, se magában az iszlámvallásban; senkit sem kényszerítenek rá, hogy így járjon. „Bevallom nekem is van otthon niqabom, és ki is mentem vele az utcára egyszer, hogy kipróbáljam. Van neki jó oldala is, mégpedig hogy mások nem a külsőd, a szép arcod, a ruházatod alapján ítélnek meg, hanem csak az számit, mit gondolsz, és mit mondasz. Ennek ellenére én maradok az egyszerű kendőnél; a niqab nekem túlságosan problémás.”
Bár európaiként megtehetné, mert senki se szólna érte, Marketa nem jár bulizni esténként, nem iszik alkoholt, és egyenlőre szingliként él. A napi öt imát igyekszik betartani, bár elmondása szerint Csehországba látogatva sokszor ez nagyon nehezen kivitelezhető. „Az Emirátusokban könnyű, mert mindenhol van mecset. Az ima idején a bevásárlóközpontokban megszólal az imára hívás, elmegyünk imádkozni, majd fojtatjuk ott a dolgunkat, ahol abbahagytuk. Otthon nem igen vannak imahelyek, az utcán vagy étteremben pedig elég érdekesen néznének rám, ha leterítenék egy szőnyeget és elkezdenék imádkozni. Ám az iszlámban számtalan könnyítés van: egy utazó például összevonhat bizonyos imákat, így öt helyett csak napi három alkalommal imádkozik. ” 
„Fontosnak tartom betartani a szabályokat és az előírásokat, de nem vagyok ’fanatikus’. Úgy gondolom, minden embernek a lelkiismeretére van bízva, hogyan cselekszik. Ha kiderülne például, hogy az egyik muszlim barátom hazaérve alkalomadtán megiszik egy pohár bort, nyilván nem helyeselném, de semmiképpen sem hatna ez ki a kapcsolatunkra. Hogy mit csinál az kizárólag rá és Istenre tartozik.”
Nem Marketa egyébként az egyetlen ismert európai nő, aki a közelmúltban áttért az iszlámvallásra. Tony Blair sógornője, az újságíró és aktivista Lauren Booth 2010-ben lett muszlim egy iráni útját követően; a szintén újságíróként és a brit tisztelet párt aktivistájaként tevékenykedő Yvonne Ridley pedig 2003-ban tért át az iszlámra, két évvel azután, hogy a tálibok Afganisztánban foglyul ejtették, majd néhány héttel később szabadon engedték. 

 

 

Csányi Tímea Áya

 

 

http://www.expres.cz/ceska-muslimka-zivot-v-emiratech-d4i-/zpravy.aspx?c=A160221_182203_dx-zpravy_ren

 

 

http://aboutislam.net/muslim-issues/europe/czech-beauty-queen-reverts-to-islam/

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr158459476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása