Napi Iszlám

Tala 'al Badru 'Alayna

2016. február 10. - Napi Iszlám

ZIKR & ROLL - Tala 'al Badru 'Alayna

Az iszlám világ talán legismertebb vallásos dala, a "Tala al Badru Alayna". Az iszlám hagyomány szerint Mohammedet evvel a dallal köszöntötték a medinaiak, amikor a Próféta a mekkai üldöztetések után először lépett a menedéket jelentő városba.
A szöveg írásos formában a XIV. századból, a ibn Hajar al-Asqalani - Bukhari kommentárjából maradt fenn, aki ugyanakkor a hagyományozási láncot megbízható módon egy Hidzsra után mintegy 150 évvel később élt hagyományozóra tudta visszavezetni.
Ilyen módon az ugyan nem bizonyítható, hogy a dal valóban elhangzott Mohammed Medinába érkezésekor, ugyanakkor egészen biztosan az egyik legrégebbi változatlan szöveggel fentmaradt tradícionális dalról van szó. A dalszöveget az iszlám világban különböző, a helyi hagyományokhoz illeszkedő dallamváltozatokban éneklik. Ugyanakkor ennek egyik változata, Moustapha Akkad 1977-es, Mohammedről életét feldolgozó filmje által különösen nagy népszerűségre tett szert. A bejegyzésben szereplő videóban ez a változat az ottawai "Le Choeur des Chorlis" gyermekkórus előadásában 2015. december 3-án a Kanadába érkező szír menekültek köszöntésének részeként hangzott el.

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr968379964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása