Napi Iszlám

Fotósorozat a szíriai gyermekek álmairól

2016. február 09. - Napi Iszlám

MENEKÜLT ÉS MIGRÁNS - Fotósorozat a szíriai gyermekek álmairól

Nézve az alábbi képeket eszembe jut, még ha a politikusokban, nemzetközi diplomáciában, nagyhatalmakban már nem is lehet manapság bízni, hogy hatékony támogatást nyújtsanak egy háborús ország újjáépítésében és a társadalom rehabilitációjában, a jövő nemzedékben talán még igen. Igaz, a jövő generáció mindig egy hosszútávú befektetés, amivel egy háború sújtotta ország épp nem tud megbirkózni, de fel lehet hívni a figyelmet ennek fontosságára, azok számára, akik nem a fegyverekbe akarnak befektetni, hanem a világbékébe.

Az ENSZ mutatói szerint, amióta kitört a háború, 4,6 millióan menekültek el Szíriából, és 6,6 millióan menekültek más régiókba az országon belül. Ennek a megközelítőleg 11 millió embernek több, mint fele 17 éves vagy az alatti, gyermekkorú.

E körülmények miatt sok gyerek alultáplált, különböző betegségekben szenvednek, bántalmazásnak és bűncselekménynek áldozataivá válnak; sokan sebesültek meg, szereztek maradandó sérüléseket és váltak mozgáskorlátozottá. A gyerekek sem a környező országokban, sem Szíriában nem jutnak megfelelő egészségügyhöz és oktatáshoz. Jelenleg több millió gyermek nem jár iskolába, és az UNICEF szerint már most 10 év visszamaradást okozott az oktatás fejlődésében. 
A szíriai gyerekek az ország és az újjáépítés reményei: ők, akik elvesztették szeretteiket, éveket esnek ki az oktatásból, és borzalmas erőszaknak voltak szemtanúi. Talán nem is meglepő, hogy ezek a gyerekek arról álmodoznak, hogy teremthetik meg majd maguknak egyszer újra azt az életet, amit mások és a háború elvett tőlük és megsemmisített.

Meredith Hutchison fotós dolgozott egy projekten Jordániában két menekülttáborban. Lányokat fotózott, akik saját álmaik megvalósítása után, felnőtt önmagukként pózolnak, és a fényképek alá is saját szavaik kerültek, az ő megálmodott felnőttvilágukból. Belőlük lesznek majd a jövő tanárai, rendőrei, orvosai, fotósai, sebészei, építészei, művészei, űrhajósai, szakácsai, jogászai, pilótái, gyerekorvosai.

A Vízió, nem Áldozat című fotósorozat főként a lányok társadalmi helyzetének megerősítésén fáradozik, együtt dolgozva fiatal lányokkal, szülőkkel, helyi közösségekkel, azok vezetőivel, hogy a képeken keresztül kérdőjelezzenek meg sztereotípiákat, és kidolgozzanak egy közös tervet a menekült lányok támogatására, védelmére, és céljaik elérésére.

http://www.buzzfeed.com/davidmack/when-i-grow-up#.tvNA149rR

Fekete Bernadett, szociális munkás

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr298377008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása