Napi Iszlám

A pápa is kiállt a hidzsáb viselése és a menekültek befogadása mellett

2016. május 19. - Napi Iszlám

A pápa is kiállt a hidzsáb viselése és a menekültek befogadása mellett
Ferenc pápa kiállt a muszlim nők azon joga mellett, hogy hidzsábot viselhessenek, és sürgette Franciaországot, hogy tartsa tiszteletben ezt a jogot, írja a Magyar kurír. A pápa a La croix nevű francia katolikus lapnak adott interjút a Vatikánban, ezt fordította le a Magyar kurír katolikus lap.
A pápa az interjú elején arról beszélt, hogy a migráns-kérdés lehető legrosszabb megoldása az, ha gettósítjuk a migránsokat. Épp ellenkezőleg, integrálni kell őket. Emellett felvetette, hogy a Közel-Keleten lévő jelenlegi állapotok kialakulásában szerepe van a fegyverkereskedelemnek és egy olyan demokrácia-exportnak, amely nem vett számot a körülményekkel.
Ugyanakkor beszélt arról is, hogy mindenkinek joga, hogy olyan vallásos öltözetet hordjon, amilyet a lelkiismerete diktál. “De mindenkinek rendelkeznie kell azzal a szabadsággal, hogy kifelé is kinyilvánítsa saját hitét. Ha egy muzulmán nő hordani akarja a fátylat, kell, hogy megtehesse. Ugyanez érvényes arra, ha egy katolikus ember keresztet akar hordani. Kell, hogy megvallhassa hitét, nem a kultúra mellett, hanem a kultúrán belül. Az a kis kritika, amelyet Franciaországgal szemben e téren megfogalmaznék, az, hogy eltúlozza a világi autonómiát (laïcité – a szerk.). Ez abból fakad, hogy a vallásokat szubkultúraként, és nem teljes jogú kultúraként fogják fel. Tartok attól, hogy ez a felfogás, melyet a felvilágosodás örökségének tekintenek, még ma is jellemző. Franciaországnak tennie kellene egy lépést e téren, hogy elfogadja: a transzcendencia iránti nyitottság mindenkit megillető jog.”
A továbbiakban a pápa a Katolikus Egyház franciaországi helyzetéről és más problémákról beszél.
A kép forrása: catholic.org

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr968729672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása