Napi Iszlám

KULTÚRA - Teherán és a könyvek

2016. április 13. - Napi Iszlám

KULTÚRA - Teherán és a könyvek

 

A világ legnagyobb könyvesboltja nyílik meg Teheránban két hónap múlva, jelentette be Mahmúd Szálehi, Irán kulturális örökség minisztériumának vezetője. Az imponzáns címet jelenleg New York város egy 14 ezer négyzetméteren berendezett könyváruháza birtokolja.
Az új iráni mega-könyvparadicsom 45 ezer négyzetméteren épül, amelyhez ezen felül még egy 5000 jármű befogadására alkalmas parkolóház is tartozik majd. A komplexumban a könyvespolcokon kívül négy, egyetemi tanároknak és diákjaiknak fenntartott kutatórészleg valamint egy nyitott előadóterem is helyet kapott, ahol a tervek szerint gyermekkönyvek történeteiből készült színdarabokat nézhetnek meg az odalátogató gyerekek.
Az irániak írástudása magasan meghaladja a régiós átlagot (62%); az összlakosság 82%-a írástudó, a 15-24 év közötti fiataloknak pedig több, mint 97%-a tud írni-olvasni, nemek közti szignifikáns eltérés nélkül.
Iránban jelenleg 92 egyetem valamint 512 online egyetem működik, és az egyetemista korú lakosság több, mint egyharmada folytat felsőfokú tanulmányokat. Az egyetemi hallgatók 65%-a nő. Az ország a kormány költségvetésének 20%-át, a GPD-nek pedig 5%-át fordítja oktatásra évente, ami a legtöbb fejlett ország mutatóit meghaladja.
Sabiq Eszter Fatima

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr958601134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása