Napi Iszlám

ZÖLDÖVEZET - a bejrúti szemétkrízis

2016. február 29. - Napi Iszlám

Február utolsó hétvégéje előtt már-már megoldódni látszott a Bejrútot fojtogató szemétkrízis,ami annak következtében alakult ki, hogy a libanoni hatóságok 2015. júliusában bezáratták a főváros legnagyobb szemétlerakóját, ám alternatív lerakót nem jelöltek ki helyette. A kozmopolita nagyváros hulladéka tehát nyár óta gyűlik a kisebb halmokból gigantikus folyammá duzzadt ad hoc szemétdombon a Jdeideh (dzsdejdeh) nevű városrészben.

A probléma megoldására egy brit cég jelentkezett a közelmúltban azzal az ígérettel, hogy a szemetet Oroszországba exportálják. A britekkel kötött szerződés azonban február 26-án pénteken kútba esett, mivel a vállalat nem tudta határidőre hivatalos papírokkal igazolni, hogy Oroszország valóban hajlandó átvenni a szagos szállítmányt. Mona Kalot, a szemétügyért is felelős Lebanon's Council for Development and Reconstruction szóvivőnőjének nyilatkozata szerint más javaslat egyelőre nem is ígérkezik, bár szakemberek dolgoznak a megoldáson, ami valószínűleg nem a hulladék exportálása lesz.

A komoly egészségügyi kockázatot jelentő szemétkrízis nagyban nehezíti a súlyos politikai instabilitással küzdő ország helyzetét, amely nem mellesleg jelenleg több, mint egymillió szíriai menekültnek nyújt hozzávetőleges biztonságot, és amely ellen éppen e nehéz helyzetben lépett fel diplomáciai és gazdasági szankciókkal több Perzsa-öböl menti ország, az Iránt támogató militáns siíta szervezet, a Hezbollah libanoni aktivitására való hivatkozással.

Sabiq Eszter Fatima

CNN videó:
https://www.facebook.com/halagoraniCNN/videos/1266353730047579/?__mref=message_bubble

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr368429908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása