Napi Iszlám

MŰVÉSZET - Egy muszlim művész alkotásai a sztereotípiákkal szemben

2016. március 22. - Napi Iszlám

MŰVÉSZET - Egy muszlim művész alkotásai a sztereotípiákkal szemben
Annyi negatív töltetű cikket olvashatunk naponta az iszlámmal kapcsolatban, hogy lassan az iszlám és muszlim szavak láttán aligha jut eszünkbe jó és szép, a művészetre pedig végképp nem gondolunk, pedig bőven akad példa a kortárs iszlám művészetre muszlim alkotók kezei által készült művekből. Az alábbiakban röviden bemutatott fiatal hölgy munkássága is csak egy a sok közül.
Egy olyan művészről van szó, aki mindössze 20 éves, de alkotásai valódi érettséget mutatnak. Ebben megnyilvánul az, hogy amit festményeivel, fotóival, szobraival kifejez, személyes tapasztalatain alapul és minden egyes művében ő maga is ott van: az érzelmei, a lelke, az élete egy darabja.
Azzah Sultan 16 évesen érkezett Malajziából szépművészetet tanulni az Egyesült Államokba, és ma is New Yorkban él, tanulmányai befejezésére készül. Miután több ezer kilométer távolságra került családjától, a számára új környezetben szembetalálta magát az amerikai társadalom egy részében is jelenlévő, iszlámmal kapcsolatos negatív érzésekkel, ami hatott az ő fiatal, érzelmi világára is. Ezt a hatást pedig egy művész a külvilág felé legjobban a saját alkotásaiban tudja kifejezni.
Munkáival nemcsak a legbensőbb érzéseit szeretné megjeleníteni, hanem szavak nélkül elmondani azt, hogy a média és a társadalom tévesen ítéli meg a muszlim nőket. A köztudatban olyan jelzőket használnak egy muszlim nővel kapcsolatban, mint elnyomott, elmaradott, férfi alá rendelt… és a sort lehetne folytatni. Azzah Sultan munkásságának középpontjában a muszlim nő identitása áll.
Az egyik legutóbbi munkájának címe „Home Sweet Home”, amely gyakorlatilag egy hidzsáb (iszlám női kendőviselet), de nem az általunk megszokott hagyományos darab. Elkészítéséhez sok más, az Egyesült Államokban élő muszlim nőtől kért segítséget azzal, hogy a közösségi médián keresztül egy felhívást tett közzé – küldjenek számára fejkendőt kék, piros vagy fehér színekben. Az egész ország területéről kapott kendőkből aztán kézzel varrt össze egy amerikai zászlót megjelenítő hidzsábot, azt jelezve ezzel, hogy attól, hogy valaki muszlim, nem jelenti azt, hogy kevésbé amerikai.
Azzah úgy érzi, tisztességtelenek azok a feltételezések, amelyek azt sugallják, hogy a muszlim nők egy letűnt korszak itt ragadt lényei lennének, különösen azok, akik hidzsábot viselnek.
„Am I Modern most?” című kép sorozata pont erre hívja fel a figyelmet. Három ismert 20. századi nyugati, modern művésztől - Roy Lichtenstein, Jasper John és Andy Warhol - kölcsönzött stílust és technikát, hogy elkészítse saját három képét, megmutatva ezzel azt, hogy számára abszurd az a gondolat, mely szerint csak akkor lehet egy muszlim nő modern, ha elfogadja a nyugati eszméket.

Az egyik leghíresebb fotó sorozatával - „We Are Not The Same”, ahol öt különböző muszlim nőt kapott lencsevégre, azt szeretné megmutatni, és egy fajta bizonyítékként adni a társadalom számára, hogy a képeken szereplő hölgyek mindegyike muszlim, ennek ellenére mégsem egyformák. Habár a hit közös, mindenkinek van saját személyisége, stílusa, hobbija, kultúrája.

Azzah vágya, hogy legyen egy saját galériája, egy olyan hely, ahol kifejezésre tudja juttatni az érzéseit, más, hasonló gondolkodású muszlim művészekkel együtt dolgozva.
A művésznő weboldala: http://azzahsultan.com/
Hegedűs Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr478512112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása