Napi Iszlám

ZIKR&ROLL – Baaba Maal

2016. március 01. - Napi Iszlám

ZIKR&ROLL – Baaba Maal

A 62 éves világhírű, szenegáli zenész meglepő módon nem hagyományosan – apai vonalon - művész családból származik, ahogy a nyugat-afrikai zenészek nagy része. Baaba Maal édesapja halász volt a Podor folyónál, így a tradíció szerint neki is ezt a Szenegálban igen elterjedt hivatást kellett volna választania. Édesanyja családjában azonban voltak zenészek, így közülük az egyik, a vak gitáros, Mansour Seck nagy hatást gyakorolt a fiatal fiúra, aki az ő hatására kezdett el pengetős és ütős hangszereken is játszani. Zenész karrierjét egyszerre határozta meg a családi tradíció által tanult zenei vonal, másrészt iskolai tanulmányai is befolyásolták, hiszen már a középiskolában is zenét tanult, majd a Dakari Egyetemen is zenét tanult, ahonnan Párizsba került át ösztöndíjjal az École des Beaux-Arts-ra.

1994-től folyamatosan dolgozik, számos albuma jelent meg, több neves zenésszel játszott együtt és több zenekarral játszott, énekelt együtt. Hollywoodig is eljutott, amikor a Black Hawk Down (A Sólyom végveszélyben) című film zenéjének megkomponálásában is részt vett, de egy híres videójáték, a Far Cry 2. főcímdalát is ő énekli. Az élet és a zenevilág minden területén megfordult, jótékonysági koncerteken és albumokon játszott, tirbute lemezeken szerepelt, a legtöbb nemzetközi világzenei fesztiválon fellép.
Rovatunkban ezúttal az Allah Addu Jam című szám a Missing You című albumról. https://www.youtube.com/watch?v=1AfQCJYCgLM
(Jobb minőségben az alábbi linkről hallgatható meg - ingyenesen)
A zenész legújabb hivatalos oldala: https://baabamaal.tv/

K. M.

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr888432232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása