Napi Iszlám

KULTÚRA – A kúfi írás

2016. február 29. - Napi Iszlám

KULTÚRA – A kúfi írás

Az iszlám kalligráfia az iszlám művészet egyik legsajátosabb ága. A kalligráfia az arab betűkből képez képet, feliratot vagy díszítőelemet; a szöveg legtöbbször valamilyen Korán-idézet. Mivel az iszlám vallási jog elvileg tiltja a figuratív ábrázolásokat, amit nyilvános felületeken be is tartanak, ezért maga a szent szöveg lesz a díszítőelem.

A szöveg megformázásásra nagyon sokféle stílus és helyi változat jött létre (http://calligraphyqalam.com/styles/index.html): területi elosztásban vannak az arab, a perzsa és az oszmán kalligráfiák, vannak kézírásos és díszítő stílusok, és egy stílusnak sok alstílusa is lehetséges, mint a kúfinál.

Azt nem tudjuk egészen pontosan, hogy az arab írás mikor és hogyan alakul ki, azt mindenesetre tudni lehet, hogy a legkorábbi Korán-kéziratok kúfi stílusban vannak írva. Mivel akkoriban a szóbeli hagyomány sokkal inkább élő volt, mint mostanában, a Koránt valószínűleg nem olvasásra szánták, hanem tabarrukan (az áldásért), illetve azoknak segítségül, akik memorizálni akarták a szöveget. Ezek a kéziratok nem tartalmaznak sem diakritikus jeleket, sem rövid magánhangzókat; ezekkel később, Abd el-Malik (646-705) kalifa alatt látják el a szöveget, a félreolvasás elkerülése érdekében.

A kúfi írás hagyományosan szögletes, és az iraki Kúfa városából származik. Sok altípusa fejlődött ki, de egészen a 12. századig ez marad a kéziratok fő stílusa.

 

A következő galéria azt mutatja be, hogy hogyan terveznek kúfi betűket, ligatúrákat és feliratokat; mindenhol megadva milliméterben a betűk szélességét.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1096051577078952.1073741860.883016221715823&type=3

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr838430100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása