Napi Iszlám

MENEKÜLT ÉS MIGRÁNS - Arab nyelvű applikáció a menekült gyermekek étkeztetéséért

2016. június 10. - Napi Iszlám

MENEKÜLT ÉS MIGRÁNS - Arab nyelvű applikáció a menekült gyermekek étkeztetéséért
A böjti hónap kezdetére időzítette a ShareTheMeal (Oszd meg az ételt!) nevű díjnyertes applikációja arab nyelvű verziójának megjelenését az ENSZ. Az alkalmazás segítségével az adakozók egy gombnyomással támogatni tudják egy szíriai menekült gyermek étkeztetését egy egész napra.
Az angol és német verzió múlt év novemberében jelent meg, és azóta félmillió felhasználó 5,5 millió adag ételt adományozott a rászorulóknak világszerte.
A most induló kampány célja, hogy a befolyó összegből 1400 Bejrútban élő 3 és 4 év közötti szíriai gyermek élelmét fedezze egy teljes évig. A korábbi kampányok bevételéből lesothói iskolásokat, Jordániában élő menekült gyerekeket és a szíriai Homszban lakó várandós és szoptató édesanyákat juttattak élelemhez.
A World Food Program (WFP- Élelmezési Világprogram) adatai szerint az öt év alatti gyermekek halálozásának 45%-át alultápláltság okozza.
Sebastian Stricker, az applikáció atyja szerint a böjti hónap kezdete tökéletes időpont az arab nyelvű alkalmazás megjelenésére, mivel a muszlimok jelentős része ebben a hónapban fizeti meg a kötelező zakátot, és sokan a zakáton túl is bőkezűbbek az önkéntes adakozásban (szadaka). A zakát az iszlám egyik alappillére; a muszlimok minden évben vagyonuk meghatározott részét felajánlják a rászorulók - és szigorúan nem egy intézmény és nem bizonyos vallási vezetők - számára. Bár a zakátot az év bármely részében meg lehet fizetni, a többség ezt a különleges hónapot választja az alkalomra, amikor a muszlimok a legjobban igyekeznek segíteni embertársaikon, és próbálnak minél több istenszolgálatot végezni.
Libanonban jelenleg 1 millió regisztrált szíriai menekült él, a valóságban azonban ez a szám meghaladja a másfél milliót is - Libanon ad otthont a legtöbb egy főre jutó szíriai menekültnek a világon. Az Élelmezési Világprogram húszezer rászoruló libanoni állampolgáron túl körülbelül 700 ezer menekültet támogat az országban.
Amikor egy felhasználó egy vagy több adag ételt vásárol az alkalmazáson keresztül PayPal, kredit- vagy debitkártya segítségével, az élelem elektronikus kupon formájában egy szíriai családhoz kerül, melyet meghatározott kereskedelmi egységekben lehet levásárolni országszerte. Az adományozás alsó határa mindössze 50 cent, amely egy gyermek egy napi étkeztetésére elegendő.
A támogatott egyének havi 27 dollárban részesülnek, amiből tipikusan olajra, rizsre, szárított hüvelyesekre és egy kevés friss zöldségre költenek. Húst ezek a családok havonta legfeljebb egyszer vagy kétszer engedhetnek meg maguknak.
„Leginkább az fogott meg minket, hogy az emberek többsége valóban ebéd vagy vacsoraidőben a leghajlamosabb az alkalmazásra klikkelni” - nyilatkozta Stricker, aki most arra a legkíváncsibb, hogy a böjti hónapban megemelkedik-e az adományozások száma naplementekor, a böjttörő étkezések kezdetének idején.
Stricker hisz benne, hogy bár a váratlan katasztrófák miatt bekövetkező akut éhezés nehezen kivédhető, egy krónikus éhezés nélküli világ nem csupán álom, de ha teszünk érte, pár évtizeden belül meg is valósulhat. Statisztikák szerint 1990-ben a világon még minden ötödik ember éhezett, ami 2015-re minden kilencedik emberre csökkent.
Az applikáció letölthető a Google-től itt, az iTunesról pedig itt.
Sabiq Eszter Fatima

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr218797774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása