Napi Iszlám

Meghalt a legendás muszlim ökölvívó, Muhammad Ali

2016. június 05. - Napi Iszlám

A 74 éves Muhammad Ali több, mint 30 éve Parkinson-kórban szenvedett. Csütörtökön került kórházba légzőszervi problémákkal, de már nem tudtak rajta segíteni.
Cassius Marcellus Clay, alias Muhammad Ali az iszlám vallásra való áttérést követően vette fel elhíresült nevét. Az ökölvívás mellett polgárjogi aktivistaként harcolt az afro-amerikaiak jogaiért a szintén muszlim Malcolm X mellett. Mindig büszkén beszélt hitéről és vallásáról a publikumnak, és véleményét sohasem rejtette véka alá, mégha az súlyos következményekkel is járt - mint például, amikor a vietnámi háború idején megtagadta a katonai szolgálatot, amiért három évre bevonták bokszolói engedélyét.
“Nem, nem fogok több ezer mérföldet utazni azért, hogy egy mészárlásban segédkezzek, és abban, hogy porig romboljunk egy újabb szegény nemzetet csak azért, hogy a feketék fehér szolgatartóinak dominanciája tovább folytatódjék a világon” - mondta.
Elutasította továbbá azt is, hogy a neve a Hollywoodi Hírességek Sétányán a földön legyen elhelyezve. Úgy vélte, tiszteletlenség lenne, ha a Próféta nevén járókelők tapossanak.
Betegségéről így beszélt: “Ez az élet nem valódi. Meghódítottam a világot, de nem hozott számomra megelégedettséget. Isten ezt a betegséget azért adta nekem, hogy emlékeztessen: nem én, hanem Ő a number one, a leghatalmasabb.”
Inspiráló tettei és mondásai miatt muszlimok tucatjának példaképe.
Életéről és pályafutásáról bővebben: http://hvg.hu/sport/20160604_Meghal...
Csányi Tímea

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr618780888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása