Napi Iszlám

"Azonnal vedd le! Ez itt Amerika!" - kiáltotta egy utas, majd letépte a muszlim nő kendőjét

2016. május 16. - Napi Iszlám

GYORSHÍR - "Azonnal vedd le! Ez itt Amerika!" - kiáltotta egy utas, majd letépte a muszlim nő kendőjét

 

Az eset még tavaly decemberben történt a Southwest légitársaság Chicagóból Új-Mexikóba tartó járatán. Az utast május 13-án, pénteken az Észak-Karolinai Bíróság bűnösnek ítélte, mert erőszakos módon, szándékosan akadályozta egy muszlim nő szabad vallásgyakorlását.
A 37 éves Gill Parker Payne néhány sorral ült egy muszlim nő mögött a repülőgépen, aki hijábot viselt. Útközben Gill egyszer csak felállt, odasétált a hölgy széke mellé, és felszólította, hogy azonnal vegye le a kendőjét, mert „ezt itt Amerika”. A nő megtagadta az utasítást, mire Gill megragadta, és lerántotta a kendőt a muszlim nő fejéről.
Számtalan hasonló iszlamofób esetről lehet olvasni a nemzetközi sajtóban, kiváltképp a Dá’ish által elkövetett párizsi és brüsszeli merényletek óta, illetve az Egyesült Államokban a republikánus elnökjelölt, Donald Trump hatására, aki nemrég azt hangoztatta, hogy betiltaná az iszlám vallásúak beutazását az Államokba. Bár később azt nyilatkozta, ez csak egy „javaslat” volt.
A múlt hónapban egy iraki egyetemistát a Southwest légitársaság egy másik járatáról azért szállítottak le, mert arabul beszélt telefonon a nagybátyjával. Előző héten pedig egy fekete, göndör hajú, kreol bőrű utast kísértek le az American Airlines egyik gépéről, mert paranoiás utastársa terroristának, irományait pedig furcsa „arab kódoknak” hitte. Miután a férfiről kiderült, hogy a Pennsylvaniai Egyetem egyik olasz származású gazdasági professzora, a „titkos kódok” pedig matematikai egyenletek, a repülőgép két órás késéssel ugyan, de a férfival a fedélzetén szállt fel.
„Vallástól függetlenül, minden amerikainak joga van békében, erőszak és diszkrimináció mentesen gyakorolni vallását” - nyilatkozta Vanita Gupta helyettes főügyész, az Igazságügyi Minisztérium Polgárjogi Osztályának vezetője. „Az erőszak bármely formáját alkalmazni mással szemben vallási hovatartozása miatt a nemzet alapvető értékeit sérti, és éppen ezért a Polgárjogi Osztály továbbra is kiemelt figyelmet fog fordítani arra, hogy megvédje az Egyesült Államok polgárai szabad vallásgyakorlásának jogát.”
„A Gill Parker Paynee elleni vád intő példa mindenki számára, akinek szándékában állna a megfélemlítés eszközét alkalmazni, és ezzel megsérteni más egyének, beleértve az amerikai muszlim közösség tagjainak, azon jogát, hogy hitüket félelem nélkül kinyilváníthassák.” – mondta Damon P. Martinez, új-mexikói védőügyvéd.
Csányi Tímea

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr558720306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása