Napi Iszlám

REAKCIÓ - Ruhadarab tutorial: hidzsáb, niqáb, khimár, abaja, burka, csador, kaftán

2016. április 28. - Napi Iszlám

REAKCIÓ - Ruhadarab tutorial: hidzsáb, niqáb, khimár, abaja, burka, csador, kaftán

Betiltották a burkát egy bolgár kisvárosban, írja a 444, a mno és az index is. Csadoros nőt látott az utcán, írja a blogjában Ydea. Az első tévedés nyilván a közös MTI-s hírből származik, ahol nyilvánvalóan nem tudják, mi a különbség. A második tévedés abból a képzetből fakad, hogy minden csador, ami hosszú és fekete. Nyilván a kérdésnek nem ez a legfontosabb aspektusa, csak a pontosság kedvéért akkor törjön százegyszer százszor-tört varázs, elmagyarázzuk még egyszer, utolszor.

1. Hidzsáb, vagy angolosan hijab

A vallási öltözet összefoglaló neve, jelentése függöny, kendő. A Koránban a hidzsáb-vers a privát szféra elkülönítését célozza (A szövetségesek szúra 33, 53), és egy olyan helyzetben születik, amikor a Próféta vendégei nem akarak hazamenni egy esküvői vendégség után; ekkor függöny ereszkedik le az utolsó vendég és a Próféta és a felesége közé, mintegy elválasztva a nyilvános szférát és a magán-szférát. A többi vers egy társadalmi problémára válaszol azzal, hogy a Próféta feleségeit felismerhetővé teszi a megkülönbözető öltözék viselésével. Az eredeti célja a ruha viselésének tehát ez: megkülönböztetni egymástól a privát szférát és a nyilvánost, illetve a ruhával jelezni a hovatartozást, mint ahogy az öltözéknek mindig is volt ilyen funkciója.


2. Abaja

Az abaja egy hosszú, laza, kabátszerű ruhadarab, ami elől zárt, vagy gonbos, vagy cippzáros. Gyakran fekete, de lehet színes is. Az egész muszlim világban hordják.


3. Niqáb

A niqáb az arc előtt hordott kendő, amiből csak a tekintet látszik ki. Ennek van szövetes változata, és nemesfémes változata, eredetileg a népviseletből ered.


4. Khimár

Hosszú kendő, ami gyakran kabátként is működik, elől a nyaka zárt.


5. Burka

Ez egy olyan ruhadarab, amin van egy rácsos háló, amin a nő kiláthat, de befelé nem látják őt. Egyes társadalmakban ugyanis udvariatlanságnak számít egy idegen nő szemébe nézni, a muszlim férfiaknak vallási kötelessége is, hogy lesüssék tekintetüket ilyen esetben. Főleg Afganisztánban és Pakisztában hordják.


6. Csador

A perzsa nők által hordott felső kendő, amit az áll alatt kézzel tartanak. Általában fekete, vagy nem. Ezt az arcuk elé is húzzák, ha úgy érzik. Persze manapság a biztosítótűk korában már ők is összetűzik elől.


6. Kaftán

Ez egy ünnepi alkalomakkor hordott felsőruha, nők és férfiak is hordják. Általában nagyon díszes.

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr138669202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása