Napi Iszlám

Mahmúd Szaíd, a millió dolláros egyiptomi festő

2016. április 21. - Napi Iszlám

KULTÚRA/ MŰVÉSZET/ EGYIPTOM- Mahmúd Szaíd, a millió dolláros egyiptomi festő

Mahmúd Szaíd a modern egyiptomi festészet legnagyobb alakja és egyben az utána következő egyiptomi festőgenerációk példaképe; sokan a modern egyiptomi művészet atyját tisztelik benne.1897-ben Alexandriában született vagyonos család sarjaként; édesapja Muhammad Szaíd Pasa, Egyiptom török származású miniszterelnöke, egyik unokahúga pedig Farúk király első felesége, Farída királynő volt.

Szaíd soha nem volt hivatásos festő. Társadalmi és családi nyomásra jogot hallgatott a Kairói Egyetemen és egészen 50 éves koráig, azaz édesapja haláláig bíróként dolgozott. Művészeti tanulmányait saját költségen, lelkes, elit amatőrként folytatta gyermekkorától kezdve részben magántanárok segítségével, részben pedig a párizsi Julian Akadémián.

Ihletet az Egyiptomban, Európában és Libanonban tett utazásaiból merített. Festményein főként az egyiptomi mindennapokat örökítette meg nyugatról kölcsönzött technikák segítségével, de találhatóak alkotásai közt aktok és tájképek is. Portréin nem csupán a kozmopolita Alexandria drága ruhákban, a családi villa tetején méltóságteljesen modellt ülő elitjeit festette meg, hanem a más művésztanoncokkal együtt bérelt stúdiójának mélyén meztelenül pózoló, napcsókolta bőrű egyszerű egyiptomi asszonyok idomait is. Karakteres szín- és témaválasztásával a fővárosi értelmiség kibontakozó nacionalizmusával szemben inkább a soknemzetiségű mediterráneum életérzését ragadta meg, egyben megteremtve annak sajátos, egyiptomi esztétikumát.

Festményeinek átlagértéke jelenleg 100 ezer és félmillió amerikai dollár (28- 140 millió forint) között mozog, de Kerengő dervisek című olajfestménye például több, mint 2 és fél millió dollárért (kb. 480 millió forintért) cserélt gazdát a Christie's Aukciós Házban Dubajban, amivel jelenleg a legdrágább közel-keleti műtárgy rekordját tartja.

A család Alexandriai villáját Szaíd 1964-ben bekövetkezett halála után 9 évvel múzeummá alakították.

Sabiq Eszter Fatima

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr578651294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása