Napi Iszlám

Gyorshír - Szaúdi nők új álláskereső mobilalkalmazással rukkoltak elő

2016. április 10. - Napi Iszlám

Gyorshír - Szaúdi nők új álláskereső mobilalkalmazással rukkoltak elő

 

Az okos telefonra letölthető applikációt hat szaúd-arábiai hölgy dobta nemrég piacra. A SnapJobs egy olyan kommunikációs eszköz, melynek célja a képzett férfiaknak és nőknek támogatást nyújtani az állami és privát szférában való álláskeresésben.
„Az ötletet a Snapchat adta. Észrevettük, hogy az alkalmazást minden társadalmi rétegben nagy számban használják, így eldöntöttük, hogy csinálunk egy olyan applikációt, mely kifejezetten az álláskeresőket segíti munkához jutni. Hat hónapba telt, mire kész lettünk vele.” – mondta a diplomás Ala Al-Qawaei a szaúdi Arab News napilapnak.
„Sok férfi és nő rendelkezik tapasztalattal és motivációval, csak éppen nem a megfelelő munkahelyen dolgozik. Reméljük, a SnapJobs-sal sikerül megoldani a munkanélküliség problémáját és javítani az álláskeresők helyzetén.” – tette hozzá.
A mobilalkalmazás naponta frissíti a különböző munkakörök állásajánlatait és lehetőséget ad a munkáltatóknak, hogy megtekintsék az álláskeresők önéletrajzát, illetve hogy közvetlenül felvegyék velük a kapcsolatot.
„A könnyen kezelhető program célja, hogy időt takarítson meg az állások böngészőinek. A munkaadóknak továbbá lehetősége van egy 30 másodperces videó- vagy hangfelvételt megtekinteni az egyes álláskeresőkről.” – nyilatkozta Maha Al-Mansour, a SnapJobs másik alapítója.
A szaúdi nők egyébként egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a közszférában, leginkább az oktatás terén. A Munkaügyi Minisztérium szerint jelenleg 400 ezer szaúdi hölgy dolgozik a királyságban, míg 2009-ben ez a szám csupán 55 ezer volt.
Az Al-Araby weboldal ezt a szaúdi szingli nők számának növekedésének, illetve a házasság későbbre tolódásának tudja be. A Medinai Egyetem egy 2015-ös felmérése szerint ugyanis jelenleg 4 millió 30 év feletti, egyedülálló nő él Szaúd-Arábiában, ami igen csak jelentős ugrás az öt éve mért 1.5 millióhoz képest. Bár ennek részben a drága mahr, vagyis a kötelező jegyajándék az oka (amit a férj ad feleségének a házasságkötéskor vagy később), egyre több húszas és harmincas évei elején járó szaúdi nő választja inkább a szingli életet, hogy tanulmányait be tudja fejezni és karriert építsen a családalapítás előtt.
Csányi Tímea

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr858583826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása