Napi Iszlám

MENEKÜLT ÉS MIGRÁNS - Háború, a művészet ihletője – Két művésznő Szíriából és Afganisztánból

2016. április 06. - Napi Iszlám

MENEKÜLT ÉS MIGRÁNS - Háború, a művészet ihletője – Két művésznő Szíriából és Afganisztánból

Romokból építkezve
Safaa Alset szíriai művésznő alkotásai első ránézésre talán a „Robotok” c. animációs filmet idézi, ami voltaképp nem is áll olyan messze a valóságtól - Safaa ugyanis réz és egyéb más fémekből kreálja műveit.
A 42 éves művésznő a Damaszkuszi Egyetem Művészeti Karán végzett, majd sokáig grafikusként és multimédiatervezőként dolgozott. Később eldöntötte, hogy szakít a hagyományos formákkal és valami egyedit alkot, amelyben megélheti nőiességét, így nem meglepő módon művészetében is a női alakok és témák dominálnak. Egy háború sújtotta országban élve Safaa a törmelékek közt találta meg a művészetet. Az innen-onnan összegyűjtött fémdarabokba leheli kreatív képzeletét és alkot rendkívüli formákat. Legelső darabja, mellyel művészi pályája igazán elkezdődött, egy drótkislányt ábrázol, aki anyukája hatalmas tűsarkú cipőjét viseli. 
Első önálló kiállítását „Commedia dell’Arte” címmel Damaszkuszban rendezték még 1994-ben, ahol hat fekete-fehér festményen és hat maszkon jelenítette meg a tragédia különböző arcait. Egy másik, „A Nő” c. kiállításának központi témája a női sorsok viszontagságai, mint a válás vagy a veszteség voltak. 2011-ben pedig a „Shoe” (شو arabul „Mi?”) c. alkotássorozata aratott nagy sikert, amelyben a nők divat és cipők iránti megszállottságát parodizálja ki. Safaa legutóbbi kreációi a hazáját ért pusztításra és a háború Szíriára gyakorolt hatására fókuszálnak. A kreatív művésznő szó szerint a tűzzel (és a kőtörmelékekkel) játszik, hogy felépítse újra azt, amit a háború lerombolt – ha máshogy nem is, hát művészi formákban.
Tarka-barka tankok Afganisztánban
Afganisztán tája is kivirult az utóbbi időben. Az iráni születésű Neda Taiyebi ugyanis kreativitását a Kabul külvárosában magára hagyott tankokon éli ki - a nemrég még pusztító gépekből, melyek emberek tucatjainak életét oltották ki, élettel teli, üde színfoltokat varázsol a háború sújtotta vidéken. Egyeseket jellegzetes perzsa motívumokkal díszített, másokra virágokat és gyümölcsöket festett. Még a hadsereg engedélyét is megszerezte a projekthez. Így ma ironikusan a rombológépezetekhez pozitív kép társul az emberekben - ami eddig félelemmel töltötte el Khair Khana falujának lakóit most mosolyt csal az arcukra.
Neda 2011-ben végzett a teheráni Művészeti Egyetem festő szakán. Olyan módszerek és témák iránt érdeklődik, melyekben a dinamizmus, a lendület és a színek dominálnak. Alkotásait többször is megcsodálhatta a közönség Teheránban, a Shirin Galériában, illetve a teheráni Kortárs Művészeti Múzeum által rendezett Fajr Fesztivál alkalmával.
Csányi Tímea

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr848573740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása