Napi Iszlám

APROPÓ - Hindu ünnep Pakisztánban

2016. március 23. - Napi Iszlám

APROPÓ - Hindu ünnep Pakisztánban

Pakisztán legnagyobb hindu közösségeinek otthont adó Szindh tartománya vallástól függetlenül mindenki számára munkaszüneti nappá nyilvánította 2016. március 25-ét a hindu holi ünnep alkalmából. A döntés pár nappal azután született, hogy az ország nemzetgyűlése határozatot fogadott el a hindu holi és diwali ünnepek, valamint a keresztény húsvét napjának munkaszüneti nappá nyilvánításáról a kisebbségek számára.

A népgyűlés szinte vita nélkül fogadta el a javaslatot március 15-én, ami ellen egyedül az információs miniszter emelt szót, ám ő is hangsúlyozta: nem az elv ellen van kifogása, hanem az ellen, hogy Pakisztánban már így is minden országnál több munkaszüneti nap van.

A népszerű és vidámságtól fűtött holit nevezik hindu tavaszünnepnek és a színek fesztiváljának is, mivel a hívek ilyenkor nagy tömegekbe gyűlve színes festékporral és vízzel locsolják egymást, miközben táncolnak és édességet osztanak egymásnak.

A gyakorlatban saját ünnepnapjaikon a kisebbségek Pakisztánban eddig is szabadnapot kaptak munkahelyükön, a népgyűlés határozata azonban megerősítené ehhez fűződő jogukat, és kötelező érvényűvé tenné a munkaadók számára. Ám a határozat csak akkor lép országosan is életbe, ha a belügyminisztérium hivatalosan is kihirdeti az ünnepnapokat, amire eddig még nem került sor.

2015-ben a holi alkalmából a Nemzeti Diákszövetség (National Students' Federation- NSF) Karacsiban élőpajzsot szervezett a Szwami Narajan templom köré, hogy ezzel fejezzék ki elköteleződésüket a hindukkal való békés együttélés mellett. Pakisztánban az 1998-as népszámláláskor 2,5 millió embert regisztráltak hinduként, ami a becslések szerint azóta hozzávetőleg 3 millióra növekedett- ez a teljes lakosság nem egészen 2 százaléka. Pakisztán 1947-es függetlenné válásakor 4,4 millió hindu és szikh vándorolt ki Indiába, ahonnan eközben körülbelül 4,1 millió muszlim érkezett.

Sabiq Eszter Fatima

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr68519898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása