Napi Iszlám

MENEKÜLT ÉS MIGRÁNS - Segítőkész és becsületes menekültek - ami a hírekből kimarad

2016. március 11. - Napi Iszlám

MENEKÜLT ÉS MIGRÁNS - Segitőkész és becsületes menekültek - ami a hirekből kimarad

 

Migránsok kerítést bontanak és nőket molesztálnak; nem tudnak beilleszkedni az európai kultúrába és potenciális terroristák; lopnak, csalnak, hazudnak és az adófizetők pénzén élősködnek – halljuk és olvassuk nap mint nap a közmédia híreiben, melynek hatására sokan legszívesebben egy csomagba gyömöszölnének minden migránst/menekültet/bevándorlót és „veszélyes” címkét ragasztva elsőbbségivel visszaküldenének melegebb éghajlatokra. Hogy bármi jót vagy hasznosat is csinálnának ezek az emberek, arról jobbára egy árva szó sem esik. A következő két történet (a sok közül) ezt a beivódott sztereotípiát hivatott megingatni.
Szíriai menekültek német állampolgároknak segítenek – ingyen és bérmentve
Damaszkuszból Berlinbe érkezve néhány fiatal úgy érezte, a legjobban úgy fejezhetik ki a befogadó ország iránt érzett hálájukat, ha képességeiket kamatoztatva a helyieknek segítenek. Ezért most villanyt szerelnek és festenek, matematikából korrepetálják a gimnazistákat, valamint gitárórákat és arab nyelvleckéket adnak a helyi lakosnak. Samir és Nafee Kurdi két szíriai volt mérnökhallgató, akik tavaly ősszel érkeztek Berlinbe. A menekült státuszra várva elhatározták, hogy hasznosan ütik el az idejüket. „Részt akartunk venni a város életében” – mondta a 20 éves Samir al-Hajjar a Vocativ oldalnak.
Az egész azzal indult, hogy Samir egy felhívást posztolt a 65.000 tagot számláló „Free Your Stuff Berlin” Facebook-csoportba: „Sok időbe fog telni, mire a papírjainkat kiállítják, addig pedig nem dolgozhatunk, így rengeteg a szabadidőnk. Ezért készek vagyunk önkéntes munkát vállalni, megköszönve ezzel ennek a gyönyörű városnak, hogy biztonságban és szabadságban érhetünk meg egy újabb verőfényes napot. Szóval, ha bármiben szükséged van egy segítő kézre, mi itt vagyunk!” – írta Samir a posztban. Eddig közel 400 üzenetet kaptak, amiben berliniek jelezték, hogy élnének a lehetőséggel, de olyan is akadt, aki felajánlotta a két fiúnak, hogy körbe vezeti őket a városban. „Néhány berlini segítséget kért tőlünk, mások éppen segíteni akartak nekünk, de volt, hogy vacsorázni vagy szórakozni hívtak” – mondta Kurdi. „Nagyon meglepődtünk.” Samir és Kurdi azt mondták, amint megkapják menekült státuszukat, folytatni szeretnék mérnöki tanulmányaikat Németországban.
Szíriai menekült arany ékszereket talált, amit visszaszolgáltatott tulajdonosának
A török közösségi média hetek óta egy szíriai menekült férfi nemes tettétől hangos, aki az adománycsomagban talált ékszereket visszaszolgáltatta török tulajdonosának. Abbas Taha Aleppo városából menekült családjával a törökországi Malatya tartományba három évvel ezelőtt. Abbas jelenleg munkanélküli, a család egy szerény bérházban él adományokból. Egyik nap az adományok között hat darab arany karkötőt talált, amit tulajdonosa egy régi ruhadarabban felejtett. Abbas egy helyi újságíró, Alişan Hayırlı segítségét kérte, hogy felkutassák a karkötők tulajdonosát. „Szíriában mindenünk megvolt, voltak aranyaink is, de mindent otthagytunk, mikor Törökországba kellett menekültünk” – nyilatkozta a 38 éves férfi az IHA hírszolgálatnak. Kiderült, hogy az ékszerek a 79 éves korában elhunyt Ahmet Eserçeliké, akinek családja a férfi ingóságait adományba adta halála után. A család nagyon meghatódott, amikor a menekült férfi felkereste őket, hogy visszaadja nekik az ékszereket. „Ezek az emberek a háború elől menekültek, még ételre is alig van pénzük. Éppen ezért nagyon megérintett mindenkit az, amit Abbas tett” – nyilatkozta Savaş Özbey, az Eserçelik család egyik tagja. Hálájuk jeléül a család úgy határozott, hogy eladják az ékszereket és az értük kapott pénzt a szíriai családnak adják.
Csányi Tímea Aya

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr548465266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása