Napi Iszlám

Börtönnépesség és migráció - két európai példa

2016. március 06. - Napi Iszlám

 ISZLÁM ÉS TÁRSADALOM / URBAN LEGENDS

Már jóval a menekültválság előtt állandó toposza volt a muszlim bevándorlók integrációjával kapcsolatos diskurzusnak az az állítás, miszerint a muszlimok egész Európában képtelenek
 a beilleszkedésre, a börtönök nagy része velük (és más vallású afrikaiakkal) van tele, vagy - enyhébb formában - de a muszlim bevándorlók erős felül-reprezentáltságáról beszélt. E panel olyan mértékben bevetté vált, hogy nem csak a szélsőjobbos sajtóban, de a mainstream közbeszédben, sőt a tudományos, akadémiai diskurzusban is, mint magától értetődő, az okfejtések alapját képező köztudott igazság jelent meg. 

A panelre ráépülve aztán Közép- és Kelet-Európában megjelent a beilleszkedni tudó európai fehér és a beilleszkedni nem tudó muszlim sötétbőrű migráns dichtómiája. (Sőt, mint azt több jeles politikus kifejtette, a beilleszkedni tudó fehér migránsok a valóságban nem is minősülnek migránsoknak.)
Az egyetlen probléma, hogy sok más helyzethez hasonlóan ezt a képet némileg árnyalja a valóság. Bár a börtönnépesség vallási összetételét nem vizsgálják a statisztikák, a migráció külföldi fogvatartottak esetén jó indikátor lehet az fogvatartottak származási országának vizsgálata. Az Egyesült Királyság Igazságügyi Minisztériuma által kiadott jelentés alapján például az Egyesült Királyságban a börtönben ülő külföldiek számát tekintve az első három helyet európai, sőt EU-tagországból érkezők töltik meg, ők lengyel, ír és román állampolgárok. Őket követik a jamaikai fogvatartottak, és a fogvatartottak számát tekintve csak az ötödik helyen állnak a nagy létszámú pakisztáni közösségből kikerülő fogvatartottak.
Az első afrikai ország, ami megjelenik a statisztikákban, mint a fogvatartottak származási országa, a hatodik helyen álló Nigéria, amit aztán rögtön egy újabb EU-s ország, Litvánia követ.

http://www.prisonreformtrust.org.uk/Portals/0/Documents/Bromley%20Briefings/Factfile%20Autumn%202015.pdf


Természetesen felhozható érvként, hogy a másod- és harmad-generációs bevándorlóknak már brit állampolgárságuk van, így a fenti adatok torzíthatnak, azonban a fogva-tartottak rassz-szerinti megosztásából ez szintén nem következik. A jórészt pakisztáni, közel-keleti és indiai "ázsiai, vagy "ázsiai brit" etnikumúak a 2011-es népszámlálás alapján 2015-re projektált adat szerint a népesség hozzávetőlegesen 7,5%-át teszik ki, a börtönökben fogvatartottak között viszont majdnem evvel megegyező, 7,7% az arányuk.

Az feketék (afrikai és karibi népesség) ugyan jelentősen felülrepretenzált a börtönlakók körében, a börtönlakók 12%-a fekete szemben a népességben megjelenp 4%-os aránnyal. Ugyanakkor az elmúlt évek legerősebb tendenciája éppen a fekete börtönnépesség arányának drasztikus csökkenése volt a legjellemzőbb.

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/480250/bulletin.pdf

Német nyelvterületen ugyanakkor jelentősen eltérő képpel találkozhatunk. Németországban, bár a külföldi állampolgárságú börtönnépesség nagy részét itt is európai állampolgárságúak adják, (69%) ezen belül a kelet-európaiak aránya "csak" 48% (ennek kétharmadát lengyel, román orosz és szerb állampolgárságú fogvatartottak teszik ki), a török állampolgárságúak viszont önmagukban is a teljes külföldi börtönnépesség 22%-át adják. 

https://www.destatis.de/DE/Publikationen/Thematisch/Rechtspflege/StrafverfolgungVollzug/Strafvollzug2100410147004.pdf?__blob=publicationFile

Itt tehát keletről érkező - jelentős részben muszlim hátterű fogvatartottak a börtönnépesség jóval nagyobb részét adják, mint az Egyesült Királyságban, ugyanakkor itt sem beszélhetünk arról, hogy a börtönökben elsősorban ilyen népesség jelenne meg.

Káldos János, szociológus

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr98448120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása