Napi Iszlám

Menekült és migráns - Menekülő művészet

2016. március 05. - Napi Iszlám

“A legtöbb ember egyetért abban, hogy művészetek nélkül a világ sivárabb, lélektelenebb volna, ám sokkal kevesebben méltányolják, hogy egy-egy színvonalas mű megszületése a tehetségen túl komoly szellemi és fizikai erőfeszítést, hosszú befektetett időt, elhivatottságot, idő- és anyagi ráfordítással szerzett készségeket és technikai tudást igényel, ezért művészként érvényesülni bárhol a világon szinte csak kapcsolatokkal, némi szerencsével és hosszú, küzdelmes úton lehetséges. Hatványozottan igaz ez a fegyveres konfliktus sújtotta térségekre, ahol a művészetek támogatására jóformán semmilyen forrás nem marad. Éppen ezért fontos hír az érintettek számára, hogy a British Council és a The Space nevű szervezet új digitális komissziós pályázatot hirdetett a hazájukból menekülni kényszerült szíriai művészek számára.

Az „és” szó angol és arab megfelelője után elnevezett „and/wa” program célja, hogy művészi eszközökkel mutassa be a szíriai konfliktus hatását az érintett közösségekre Szíriában és a régió más országaiban, egyben platformot biztosítson olyan művészek számára, akik munkája a jelen körülmények között a British Council globális nevelési programja nélkül ellehetetlenülne.

A sikeres pályázók komissziót kapnak, digitális továbbképzésen vesznek részt, és munkájukat támogató művésztársak kapcsolatrendszerének előnyeit élvezhetik; elkészült munkáikat pedig többek közt a BBC és az Arts Council England által működtetett www.thespace.org is népszerűsíti majd.

Az „and/wa” pályázat a British Council „Artists in Recovery” programjának része, mely a régió konfliktusaira hivatott reagálni, és melynek előző projektje, a „Syria: Third Space” 30 szíriai művész mukáját gyűjtötte össze és vitte közönség elé többek közt Belgiumban és Londonban. A Lois Stonock és Alma Salem kurátorok által beválogatott művek közt találunk kisfilmeket, fotókat, festményeket és textileket is; közös bennük, hogy rávilágítanak a művészek konfliktus idején betöltött szerepére, akik munkájuk által mesélőkké, hír- és szóvivőkké, mediátorrá és békítőkké, aktív ágenssé válnak.

Az egyik bemutatott mű Mohamad Omran és Bissane Al Charif Without Sky, azaz Égbolt nélkül című kisfilmje, amely egy városkép fehér modelljét használva mutatja be Szíria lerombolásának mértékét és gyorsaságát. A videó megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=4Sz0K5y-9rQ&feature=youtu.be

Egy másik kiválasztott kisfilm Bissane Al Charif “Mémoire(S) des femmes”, azaz Nők emlékei című műve, mely a Szíriából menekülni kényszerült nők érzelemmel teli történeteire koncentrál, különös tekintettel az édesanyák által elszenvedett nehézségekre. A megszólaltatott asszonyok saját hangjukon mesélik el az élményeiket, miközben a néző összefüggéstelen képekben kap benyomásokat az eseményekről. A vidó egy részlete a következő linken látható; ebben Oum Ammar meséli el, miként menekült el gyermekeivel az országból, hogy biztonságban tudja világra hozni kisbabáját:

https://www.youtube.com/watch?v=ndHe4lzem4I&feature=youtu.be

Mohammad Khayata „Stitching My Syria Back,” azaz Visszafércelem az én Szíriám című, jelenleg is folyó projekjét édesanyja patchwork munkáinak gyermekkori emléke ihlette, és célja, hogy szimbolikusan egyesítse Szíria elmenekült lakosságát. Khataya arra kéri a Libanonban élő menekülteket és a befogadó közösség tagjait, hogy egy-egy kis darab anyaggal járuljanak hozzá az egyre növekvő műhöz, majd álljanak modellt vele egy fénykép erejéig.

További képek a projekt Facebook oldalán itt találhatóak:

https://www.facebook.com/stitchingmysyriaback

A programban támogatott fotóművészek olyan művei kerültek bemutatásra, melyek az otthonmaradott szíriaiak mindennapjait mutatják be az emberek saját szemszögéből. Céljuk, hogy az közismert drámai jelenetek helyett a mindennapot mutassák meg a kívülálló nézőnek, miközben azt is hűen ábrázolják, hogyan alkalmazkodtak a lakók az új, súlyosan megnehezült körülményekhez. A kép készítői a letartóztatás és a közvetlen életveszély fenyegetettségében dolgoztak.

A British Council által is támogatott projekteknek kettős célja van: egyrészt hogy biztonságos teret biztosítson az alkotásnak valamint a konstruktív vitának és eszmecserének, másrészt pedig hogy hangot adjon az elnémítottaknak, mert a marginalizált emberek igenis képesek az önkifejezésre, és a saját nevükben beszélve a saját jogaikért sikeresen kiállni.

 

Sabiq Eszter Fatima

 

 

 

 

 

 

Forrás és további infó:

 

 

 

 

https://www.britishcouncil.org/arts/syria-third-space/

 

 

 

 

http://www.thespace.org/news/view/and-programme

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr98445984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása