Napi Iszlám

ZIKR&ROLL - Malouma

2016. február 27. - Napi Iszlám

ZIKR&ROLL - Malouma

Malouma Mint El Meidah 1960. október 1-jén (éppen a nigériai függetlenség kikiáltásának napján) született Mauritániában. Griot családban (apja elismert zenész és költő, nagyapja híres író volt) nevelkedve már kislány korában dalokat írt és énekelni kezdett, elsősorban a nők problémáiról. Miután belekényszerült egy házasságba, 1986-ig fel kellett adnia a zenélést. Pályája kezdetén megosztó volt a zenéje, a 90-es évek elején még be is tiltották egyes számait, de a népszerűsége folyamatosan nőtt, nemzetközi hírnévre tett szert, és már hazájában is elismerték művészetét. A 2000-es években nagyon sokat fáradozott azon, hogy hazájának népzenéjét megfelelően ápolják Mauritániában (iskolákat hozzanak létre, zenei köröket, stb.), és hogy továbbadható legyen a mai fiatalok számára is ez az egyedülálló kulturális örökség.

Malouma nemcsak zenészként szólt bele a politikai életbe: 2007-ben a választásokon szenátorrá választották. Programjában a demokratikus kormányzást sürgette, de számos ember jogi aktivista elképzelése mellett pl. a nők szerepét is növelni akarta a közéletben. Viszonylag rövid ideig működött szenátorként, mert 2008-ban egy fegyveres csoport puccsot hajtott végre Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi elnök ellen. 2009-ben Malouma már az ellenzék szenátoraként küzdött a környezet védelméért. 2014-ben az országában végzett környezetvédelmi és politikai tevékénységéért megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét.

Malouma gyerekkorában egyszerre nevelkedett az európai klasszikusokat és hagyományos mauritániai zenét hallgatva. Így a szaharai zenészek nagy részéhez hasonlóan zenéjében a tradicionális elemeket vegyíti a blues-zal és a jazz-zel. Sok esetben a hagyományos hangszereket használja elektronikus megszólaltatással, mely különleges aláfestést ad énekeinek. Zenéjét sokszor meghatározza, hogy éppen kikkel játszik együtt, így dalaiban egyszerre jelenik meg a mór, a fulani, a tukulur, a szonike, a volof és a haratin népek zenei világa. Malouma általában dalait klasszikus arab nyelven, hasaniya dialektusban, franciául vagy volof nyelven énekli. Összesen négy albuma jelent meg: 1998-ban a Desert of Eden, 2002-ben a Dunya, 2007-ben a Nour és 2014-ben a Knou. Utolsó albuma különös sikert aratott, hiszen politikai karrierje megkezdése után ez lett az első album, amivel újra színpadra állt. A knou egy mauritániai tánc neve, mely mutatja, hogy az albumon a meghatározó elem a mauritániai népzene, de természetesen megjelennek a modern zenei elemek is: a jazz, a rock és a reggae.

K. M.

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr128423122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása