Napi Iszlám

ISZLÁM AFRIKA - AFRIKAI ISZLÁM - A lány, aki nemet mondott a házasságra

2016. február 25. - Napi Iszlám

ISZLÁM AFRIKA - AFRIKAI ISZLÁM - A lány, aki nemet mondott a házasságra

Bár az iszlám vallásjogban már nem engedélyezett a gyerekházasság, és egy házasság csak akkor számít vallásjogi szempontból érvényesnek, ha mindkét érintett fél felnőttkorba ért és beleegyezését adja a frigybe, mind a kényszerházasság, mind pedig gyermekházasság valós társadalmi problémát jelent számos iszlám többségű közösségben - más, nem iszlám többségű közösségekhez hasonlóan, ráadásul annak ellenére is, hogy sok érintett országban a törvény mindkettőt tiltja.

A BBC World új sorozata négy részben mutatja be a fiatal nigeri lány, Balkissa Chaibou küzdelmét a kényszerházasság és a gyermekházasságok ellen. Balkissa mindig arról álmodott, hogy egyszer majd orvos lesz, ám legnagyobb rémületére12 évesen az egyik unokatestvérének ígérték feleségül. Elhatározta, hogy harcol a jogaiért, még akkor is, ha bíróság elé kell vinnie a saját családját.

"Délután 6 körül értem haza az iskolából, és anyukám rögtön magához szólított" - meséli Balkissa Chaibou. „Egy csoport látogató felé intett, majd egyikükre rámutatott, és azt mondta: ’Ő fog feleségül venni.' Először azt hittem, viccel. De aztán így szólt. 'Menj, bontsd ki a fonatodat és mosd meg a hajad!' Ekkor ébredtem rá, hogy komolyan beszél.”

A fiatal nigeri lány mindig is ambiciózus volt. "Már kislánykoromban arról álmodoztam, hogy egyszer orvos leszek. Hogy másokról gondoskodom, fehér köpenyben járok. Hogy embereken segítek."

Balkissa tudta, hogy a Nigériából érkező unokatestvérrel kötött házassága lehetetlenné tenné, hogy álmait megvalósítsa. "Azt mondták, ha hozzámegyek, nem tudom folytatni a tanulmányaimat. De nekem a szenvedélyem a tanulás. Tényleg szeretek tanulni. Éppen ezért biztosra vettem, hogy a vele való kapcsolat nem fog tudni működni."

Nigerben - ahol a gyermekházasságok aránya a világon a legrosszabb - a fiatal lányok kiházasításának szokása részben a mélységes szegénységben gyökerezik.

Monique Clesca, az ENSZ Népességalapjának nigeri képviselője így magyarázza: “Az emberek úgy gondolkodnak: Sok gyermekem van, ha az egyiket kiházasítom, eggyel kevesebb szájat kell etetnem.”

Balkissa szüleinek öt lánya volt, ezért a kiházasítása anyagi szempontból logikusnak tűnt. Van viszont a gyermekházasságoknak egy másik oka is. Sokan úgy vélik, hogy a korai frigy megakadályozza a hajadon lányok teherbe esését. “Manapság fegyelmezetlenek a gyerekek” - magyarázza Hadiza Almahamoud, Balkissa édesanyja. “Ha nem adjuk őket elég fiatalon férjhez, könnyen szégyent hoznak a családra.”

Balkissa továbbra is keményen tanult, rendre hajnal 3-kor kelt, hogy az iskolára készüljön, de ahogy teltek az évek, a közeledő házasság veszélye egyre jobban aggasztotta. Aztán egy nap, mikor már 16 éves volt, bőröndök, jegyajándék és esküvői ruha érkezett. “Belém hasított a fájdalom, és összetört a szívem” – emlékezik vissza Balkissa. “Mert úgy gondoltam, hogy míg én keményen küzdök, hogy megvalósítsam önmagamat, ezek az emberek a fejlődésem útjába állnak.”

Miután letette a gimnáziumi előkészítő vizsgákat, összeszedte bátorságát, és megpróbált kibújni a házasság alól. „Arra gondoltam, hogy ha megemberelem magam, talán találok valami kiutat a helyzetből.”

Az édesanyja támogatta érzelmileg, de nőként nem volt kellően erős pozíciója a családban, hogy segíteni tudjon neki. Ezért Balkissa az édesapjához fordult, és kompromisszumot javasolt: hozzámegy a kijelölt vőlegényhez, de tanulmányai befejeztéig csak iskolaszünetben találkoznak.

A tuareg hagyományok szerint, melyeket Balkissa családja is követett, a legidősebb fiútestvérnek hatalma van a fiatalabb testvérek gyermekei fölött. Mivel Balkissa nagybátyja, azaz a vőlegény édesapja volt a kiterjedt családban a legidősebb fiútestvér, Balkissa édesapja nem mert ellentmondani bátyjának a házasság ügyében.

Elkeseredésében Balkissa az iskolaigazgatótól kért segítséget. Mamouni Harouna a Centre for Judicial Assistance and Civic Action nevű jogvédő civil szervezethez irányította őt, akik házasságra való kényszerítés miatt eljárást kezdeményeztek az édesapa és a nagybácsi ellen.

A bíróságon a nagybácsi tagadta a vádakat, mondván, hogy félreértés történt, ezért az ügyet lezárták. Otthon azonban halálosan megfenyegette a lányt, ha ellenszegül. “Azt mondta, hogy akkor is magukkal visznek Nigériába, ha hullazsákban kell vinniük” - meséli Balkissa.

A lány emiatt egy nőotthon menedékébe szökött. “Az első éjjel nem aludtam túl jól. A szüleimre gondoltam, és a nehéz helyzetre, amiben hagytam őket, különösen a nagybátyám haragja miatt. Biztos voltam benne, hogy szidalmazni és fenyegetni fogja őket, ezért nem tudtam tiszta fejjel gondolkodni.”

A börtönbüntetéstől való félelem miatt azonban a násznép végül visszatért Nigériába, és egy héttel később Balkissa is haza mehetett. “Mikor felvettem az iskolai egyenruhámat, úgy éreztem újjászülettem” - emlékezik vissza Balkissa az egyetemi előkészítő első napjára.

Édesanyja azt nyilatkozta, megváltozott a véleményük a kényszerházasságról. „Ebben a családban nem lesz több ilyen. Megijedtünk tőle. Ha a lányaink felnőnek, maguknak választhatnak férjet. Mi nem tehetjük meg helyettük.”

Mariama Moussa, az annak idején Balkissának is oltalmat adó nőotthon elnöke szerint Nigerben komoly probléma a házasságon belüli erőszak, és ennek egyik legfőbb oka éppen a kényszerházasság.

Miután elnyerte szabadságát, Balkissa kötelességének érzi, hogy sikeres legyen a tanulmányaiban és meghálálja családjának az érte hozott áldozatokat. „Tudom, hogy a családom minden reménye bennem van. Mindenki számít rám” - nyilatkozta.

A most 19 éves fiatal nő azért kampányol, hogy más lányok is kövessék a példáját, és merjenek nemet mondani a kényszerházasságra. Iskolákban tart előadást, törzsi vezetőkkel konzultált az ügyben, és felszólalt egy ENSZ gyűlésen is, ahol a korai házassághoz köthető anyasági halandóságról beszélt - Niegerben a serdülőkori halálozások 34 %-a gyermekszüléssel kapcsolatos.

A jelenleg orvostudományi tanulmányokat folytató Balkissa Chaibou nyilvános szerepvállalása azért nagyon fontos, mert példájával számos fiatal lányt inspirál, hogy ki merjen állni magáért.

„Nem azt mondom, hogy ne menjetek férjhez, hanem azt, hogy jól válasszátok meg a házasságkötés idejét. Csak azt tudom tanácsolni, hogy harcoljatok; hogy minden erőtökkel tanuljatok. Tudom, tanulni nem könnyű, de meg kell tennetek, mert az oktatás az egyetlen reményetek!”

Sabiq Eszter Fatima

 

Forrás: http://www.bbc.com/news/magazine-35464262…

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr968418446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása