Napi Iszlám

ZIKR&ROLL - FUN-DA-MENTAL

2016. február 23. - Napi Iszlám

ZIKR&ROLL

Az 1991-ben alakult FUN-DA-MENTAL eklektikus zenéje ötvözi a elektro-hip hop a hardcore rap, a bollywoodi banghra dallamait a tradicionális marokkói és indiai/pakisztáni szufi énekekkel. Az "Aki Propa-Gandhi Nawaz" által vezetett zenekar radikális szövegeiben keveredik a radikális baloldali, harcos polgárjogi és felszabadítási mondanivaló a vallásos iszlám szövegekkel. A dalok egyszerre utalnak Mahatma Gandhi, Malcolm-X, Louis Farrakhan beszédeire, a Fekete Párducok jelszavaira amelyek egyszerre jelennek meg a a Korán verseivel és más vallásos utalásokkal. 
A zenekar 1994-ben adta ki első nagylemezést "Seize the Time" címen, ami azonnal heves reakciókat váltott ki, ugyanakkor megalapozta a zenekar népszerűségét.
A zenekar dalszövegei 2003-ban a nagypolitikát is elérték, amikor az iraki háború lázában több konzervatív képviselő is a zenekar vezetőjének letartóztatását követelte, a "Sun" újságírója pedig 2006-ban a Szabadság-szobrot az Abu Ghraib börtön hírhedt csuklyás alakjával helyettesítő borítóval megjelenő All Is War (The Benefits of G-Had) nagylemezük kiadását követően "suicide bomber rapper"-ként aposztrofálta őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr648414468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása