Napi Iszlám

MULTIKULTI - A Harvard Egyetem ingyenes online kurzussal segíti a világvallások megértését

2016. február 23. - Napi Iszlám

MULTIKULTI - A Harvard Egyetem ingyenes online kurzussal segíti a világvallások megértését

Bár 9/11 óta a Korán példányok eladási száma Nyugaton jelentősen megugrott, mégsem vitte közelebb az embereket az iszlám vallás megértéséhez. A párizsi támadások, a migráns válság és az ISIS terrorhálózat megerősödésével pedig pont ennek az ellenkezője történt: elhatalmasodtak az iszlámmal szembeni félelmek és előítéletek. Ám a muszlimok vallásához hasonlóan más világvallásokat is félreértések tucatja övez.

Ezen félreértések tisztázását tűzte ki célul Diane Moore, a Harvard Egyetem teológiai tagintézményének “Vallási műveltség program” vezetője, aki öt másik professzorral együttműködve egy ingyenes kurzussorozatot indít az egyik legismertebb angol nyelvű online oktatási felületen, az edX-en, melyet 2012-ben hozott létre a Harvard Egyetem a Massachusettsi Műszaki Egyetemmel közösen.

„A vallási analfabetizmus a szűklátókörűség és az előítéletek fűtőanyaga, mely akadályozza a helyi, az országos és a globális szinten való együttműködést” - mondta Moore.

A sorozat összesen hat, egyenként 4 hetes kurzusból áll, melynek első képzését március 1-től Diane Moore tartja „Vallási analfabetizmus: tradíciók és szentírások” címmel. A diákok a továbbiakban a kereszténységet, a buddhizmust, az iszlámot, a hinduizmust és a zsidó vallást ismerhetik meg behatóbban. A program célja, hogy a résztvevőket megismertesse a vallási szövegek történelmi hátterével és azok különböző értelmezéseivel, érzékeltetve ezzel az egyes vallások belső diverzitását, illetve hogy milyen komplex szerepet is játszanak az emberek életében.

Ingyenes online program lévén a szervezők körülbelül 50 000 jelentkezőre számítanak, ám a képzés elvégzését tanúsító bizonyítvány 50 dollárba kerül. A kurzusra elsősorban oktatókat, illetve vallások közötti párbeszédre nyitott hitközösségek tagjait várják, de emellett természetesen bárki jelentkezhet.

Csányi Tímea Aya

Forrás:
http://www.huffingtonpost.com/entry/harvard-world-religions-online-class_us_56c76b55e4b041136f16dd0a?8a935wmi

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr418413806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása