Napi Iszlám

ISZLÁM ÉS TÁRSADALOM - Emirátusi adományokból tanulhatnak a diákok Afganisztánban

2016. február 21. - Napi Iszlám

ISZLÁM ÉS TÁRSADALOM - Emirátusi adományokból tanulhatnak a diákok Afganisztánban

Dubajról általában a szemérmetlen luxus és pénzszórás jut az ember eszébe, ám a közhiedelemmel ellentétben az emirátusiak nem csak felhőkarcolókra, sportkocsikra és prostikra költik a vagyonukat. A Dubai Cares jótékonysági alapítvány első iskola-újjáépítési programját valósította meg emirátusi magánszemélyek és vállalatok adományaiból a háború sújtotta Afganisztánban.

A Kabultól észak-nyugatra fekvő Abdara kisvárosának csupán két, nem koedukált iskolája van, ahová összesen 950 tanuló jár. Az adományokból az épületekre tető került, így 10 év után először a lányiskola kapui is nyitva maradhatnak a havas téli hónapokban. A két iskola 150 székkel és paddal, napelemekkel, illetve 7000 liter vizes palackkal gazdagodott.

"Égető szükség van Afganisztánban óvodákra és általános iskolákra, mert jelenleg országos szinten a hatévesek csupán egy százalékának van lehetősége tanulmányait megkezdeni" - nyilatkozta Maria al-Qasszími, a Dubai Care program igazgatója. "A munka megkezdése előtt megkérdeztük a helyi közösség tagjait, hogy szerintük miben tudnánk őket támogatni, és hogy milyen változtatások megvalósításában segíthetnénk a közösségnek. Javaslaitaik egyike ez a projekt volt, és mi úgy gondoltuk, ez bele is illik a tevékenységi körünkbe."

Az 5 hónapig tartó projektből a diákokon kívül a helyiek is profitáltak, ugyanis a munkaerőt kizárólag a környék lakóiból toborozták.

Az alapítvány második, nagyobb volumenű programját Bamyan és Baghlan megyéiben az Aga Khan Fejlesztési Hálózattal együttműködve kezdték meg, melynek keretein belül 72 koragyermekkori fejlesztési központot újítanak fel, és még 42-t építenek mellé. A program összesen 11 200 tanulót, köztük több mint 6000 diáklányt érint. A központokat oktatási segédanyagokkal látják el, a tanároknak továbbképzéseket biztosítanak, emellett az édesanyáknak írás-olvasás órákat, a gimnazista lányoknak pedig tanársegédképzést kínálnak.

A két projekt a 2014-es "Mi lenne ha" kampánynak köszönheti létrejöttét, melynek elsődleges célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az oktatás fontosságára és szerepére a szegénységből való kiemelkedésben. "A kampánnyal azt szerettük volna elérni, hogy az emirátusiak legalább néhány pillanatra beleképzeljék magukat azokba a körülményekbe, amelyekben más országok gyermekeinek tízezrei élik mindennapjaikat, és adományaikkal segítsenek, hogy ez a helyzet megváltozzon" - mondta M. al-Qasszími.

Csányi Tímea Aya

(apropó: http://www.thenational.ae/uae/education/uae-donations-help-fund-school-project-in-afghanistan)

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr28408560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása