Napi Iszlám

Tunézia és a nejlonzacskók

2016. február 11. - Napi Iszlám

ZÖLDÖVEZET - Tunézia és a nejlonzacskók

Marokkóban, ha valaki bemegy egy szupermarséba, automatikusan kap négy-öt nejlonzacskót. A piacon ugyanez a helyzet: a kimérős élelmiszert beleteszik egy zacskóba, majd a zacskót még egy zacskóba. Tunéziában sincs ez másképp, ahogy sok más országban se. Elborítanak bennünket a nejlonzacskók, tele van velük a természet, az óceánok, a városok.

Az arab világban Tunézia az első, amelyik elhatározta, hogy törvénybe iktatja a nem lebomló nejlonzacskók tilalmát. Afrikában nem ez az első ország: Ruanda, Uganda, Tanzánia és Mauritánia már betiltotta, Marokkó és Egyiptom fontolgatja a lépést.

A törvénytervezetet 2016 márciusában fogja a kormány és a parlament megvitatni, és célja, hogy az ország biodiverzitását megvédje. A Környezetvédelmi Miniszter AFP-nek adott interjúja szerint egymilliárd nem lebomló nejlonzacskót használtak fel minden évben Tunéziában, aminek a 80 százalékát nem dolgozták fel újra megfelelően.

A nejlonzacskókkal nem csak az a baj, hogy az állatok gyomrába kerülve a halálukat okozzák, hanem az is, hogy amikor az emberek elégetik őket, mérges gázok szabadulnak fel, amelyek szennyezik a környezetet. Ezért a miniszter más minisztériumokkal közösen azt szeretné elérni, hogy csak a biológiailag lebomló zacskók legyenek elérhetők; emellett országos kampányt indítanak, hogy segítsék az átmenetet a nem lebomló zacskókról a lebomló zacskókra.

Az Ellen McArthur Alapítvány (http://www.ellenmacarthurfoundation.org/publications/the-new-plastics-economy-rethinking-the-future-of-plastics) azonban figyelmeztet, hogy nemcsak a nejlonzacskókról van szó, hanem minden egyéb műanyagszemétről is, és hogy 2050-re több műanyagszemét lesz az óceánokban, mint hal. (via thenewarab: http://www.alaraby.co.uk/english/blog/2016/2/8/in-arab-world-first-tunisia-to-ban-plastic-bags)

#környezetvédelem#plasticbag#Tunisia

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr308382106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása