Napi Iszlám

Új rovat - ZIKR & ROLL

2016. február 04. - Napi Iszlám

ZIKR & ROLL

Új rovatunkban az iszlám világ kortárs zenei kultúrájába szeretnénk egy talán kevésbé szokványos bepillantást nyújtani. A bemutatandó szerzők és darabok között lesznek tradicionális és kevésbé tradicionális formanyelven megszólalók, vallási és nem vallásos témákkal, néha kifejezetten kemény társadalmi üzenetekkel.
P.S.: előre szólunk, hogy aki "mediterrán macsó siránkozik azon, hogy mennyire összejönne egy csábos lányzóval" jellegű arab zenékre vágyik, az e rovat kapcsán csalódni fog :)

Alaa Wardi az Öböl térség egyik legeredetibb előadója.
https://www.youtube.com/watch?v=4bA9tQ9oLT0&index=4&list=RDTgbWjbnhrtU
A perzsa szülőktől származó, de már Szaudi Arábiában született, és ott élő szerző 2011-ben a Hayajannal zenekarban tűnt fel először, ahol YA BAY címet viselő, egy lemezen belül több stílust is megjelenítő nagylemezükön saját számok mellett https://www.youtube.com/watch?v=KrVuJt7rR-Q
szerepel pl. a Confortable Numb (Pink Floyd - The Wall) arab nyelvű feldolgozása is. https://www.youtube.com/watch?v=vihbYUQGrv8
2013-tól youtube videoiban acapella darabokkal jelent meg, és különböző népszerű nyugati és bollywoodi számokat dolgozott fel, azonban a hol humorosan, hol kevésbé könnyed módon megfogalmazott társadalomkritika is megjelenik az egyes darabokban (Hisham Fagehhal megalkotott örökbecsű Bob Marley feldolgozása, a "No woman no drive", amellett, hogy a szaudi társadalom meglehetősen sajátos genderügyi hozzáállásáról mond olyan véleményt, amit kevesen tesznek zsebre, egyben végső csapást mér a FoxNews azon közel-kelet szakértőire, akik szerint az iszlám világban ismeretlen a humor fogalma... https://www.youtube.com/watch?v=aZMbTFNp4wI.
Wardi 2015-ben folytatva az acapellás irányt egy saját szólólemezzel jelent meg, Fi Ba7ri címmel.

Alaa Wardi - Ya Fata

Fiacskám, a Föld forog.
Megharcolta harcait

Fiacskám, ne aggódj!
e kornak vége lesz
végül ködként oszlik el
Fiacskám, a Föld forog.

E lét minden napja elmúlt
Nem jön vissza már

Fiacskám, ne aggódj!
e kornak vége lesz
végül ködként oszlik el
Fiacskám, a Föld forog.

Az éj árnyai hosszan nyúlnak
De a hajnalban felbomolnak

Fiacskám, ne aggódj!
e kornak vége lesz
végül ködként oszlik el
Fiacskám, a Föld forog.

Ha türelmet állítasz bánatoddal szembe
majd véget érnek kínjaid

Fiacskám, ne aggódj!
e kornak vége lesz
végül ködként oszlik el
Fiacskám, a Föld forog.

‪#‎AlaaWardi‬ ‪#‎arab‬ ‪#‎zene‬ ‪#‎BobMarley‬ ‪#‎PinkFloyd‬ ‪#‎ZikrandRoll‬‪ #‎SzaudArábia‬ ‪#‎acapella‬

A bejegyzés trackback címe:

https://napiiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr758361028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása